Сторінки

середа, 6 листопада 2013 р.

Про автобусні тури

  Одразу скажу - я не дуже люблю "стадні" екскурсії, люблю "проникнутися" країною самостійно. Але оскільки за мінімум коштів я завжди хочу отримати максимум, то я вирішила з'їздити в автобусні тури по Європі, таким чином я за два такі тури побачила 9 країн. Детальніша інформація по турам буде пізніше. Зараз я хочу узагальнити деякі організаційні моменти, може вони комусь і допоможуть :)
   1. Перед покупкою туру ДЕТАЛЬНО ознайомтеся з програмою. Почитайте, подивіться відстані на карті, порахуйте, скільки орієнтовно часу ви будете проводити в переїздах, скільки у вас буде вільного часу. Щоб не було потім "мені не сказали, а там був нічний переїзд".
   2. Стосовно нічних переїздів - вони значно економлять вартість туру і час. Але бажано, щоб ці переїзди були на другу половину туру, можливо навіть на повернення додому. Бо при насиченій програмі так втомлюєшся, що можна спати навіть стоячи :)
  3. Сплануйте, які додаткові екскурсі ви будете купувати. Не вірте туроператорам, які кажуть, що якщо ви не купите жодної екскурсії, то ви потім не зможете отримати Шенгенську візу. Я в турах брала тільки по одній екскурсії (просто якщо ту екскурсію не взяти, то доведеться чекати групу десь у відлюдному місці). Зазвичай в місця, які пропонуються факультативно, можна дістатися самостійно пішки або на громадському транспорті. Це значно економить бюджет поїздки. Так, у вас не буде екскурсовода, який детально про все розкаже, але ж у вас буде можливість хоч трохи поринути в культуру міста чи країни і більше часу на фотографування)
  4. Перед туром рекомендую скласти по кожному місту невеличку роздруківку - що побачити, як дістатися, які сувеніри привезти, де поїсти і т.д. Не завжди потрібна, але дуже допомагає при плануванні вільного часу, так ви не опинитеся в незнайомому місці з питанням "що робити".
  5. Подивіться, яка валюта є ходовою в країнах вашого перебування. Оскільки в Європі ще не всі країни користуються євро (або дають здачу по невигідному курсу), рекомендую мати євро готівкою мілкими купюрами, щоб трохи поміняти на валюту країни для мілких витрат (наприклад, для відвідування WC). Також візьміть ту суму, яку ви запланували на факультативні екскурсії. ВСЕ! Готівка більше не потрібна! Берете з собою кредитну/дебетову карту і розраховуєтеся нею! Немає проблем з пошуком обмінних пунктів, немає проблем, якщо не вистачає місцевих грошей на сувенір. Дуже зручно. В Європі всюди встановлені термінали. Я після тих поїздок ще по два тижні не могла звикнути розраховуватися готівкою в наших магазинах).
  6. В кожному місті є інформаційні туристичні центри, де найчастіше безкоштовно (або за символічні кошти) можна взяти карту міста і розпитати як дістатися з точки А в точку Б. Також по карті легко зорієнтуватися, чи встигаєте ви потрапити в ті місця, які планували ще вдома. До речі, в таких у мовах орієнтування ой як розвивається. :)
   7. Стосовно того, що брати з собою. Врахуйте той момент, що вам кожного дня потрібно буде діставати сумку з автобусу в номер, а зранку - з номера в автобус. Тому рекомендація перша - візьміть для сувенірів невелику окрему сумку (пакет, інше). Так ви зможете складати сувеніри в ту сумку і залишати її в автобусі, тільки в останню ніч її можна буде перепакувати (якщо в основній сумці залишиться місце)))
   8. Розплануйте гардероб. Особливо дівчата :) Взуття має бути зручним!!! Ходити потрібно багато! Подивіться прогноз погоди, звичайно, не завжди вгадаєш, але нехай краще буде тепло, ніж холодно. Врахуйте, що в автобусі тепло навіть взимку.
   9. Що рекомендую взяти в автобус:
плед (може бути прохолодно, особливо вночі);
змінне взуття (пляжні капці, наприклад);
можна і змінний зручний одяг (з автобусу не виходиш "пом'ятий", відчуваєш себе людиною))); 
надувну подушечку під шию, плеєр/книга/ін.,
вологі серветки;
"швидкий перекус" - горішки, сухофрукти, печиво, кому що подобається;
вода (в самому автобусі краще мати 1,5-2 літри);
якщо маєте "морську хворобу"- таблетки від захитування;
далі по бажанню.
   10. На самі екскурсії/прогулянки по місту бажано брати чим по менше (все одно виходить купа всього), як на мене, основне:
вода (0,5 літри, максимум 0,75, щоб не тягати за собою багато);
гаманець;
фотоапарат (в першу чергу)));
кофту (якщо це літо і може бути прохолодно надвечір);
всілякі дрібниці -серветки, засоби гігієни;
якесь печиво/горішки, тому що не завжди можна зорієнтуватися що і де поїсти.
   11. Знання англійської мови хоча би на початковому рівні обов'язкове! Так значно легше дізнатися, як кудись дійти, що побачити і дізнатися, чи взагалі ви в ту сторону ідете :) Бо дуже комічно виглядає ситуація, коли місевим жителям щось намагаються пояснити українською/російською мовою. Якщо вже чогось не знаєте - пояснюйте на "пальцях", і то зрозуміліше буде.
   12. Пізнавайте, дивуйтеся, питайте, ходіть! Не бійтеся заблукати! Нова країна, нові можливості, нові люди! Можливо, ви більше сюди не приїдете, тому набирайтеся вражень!
   13. Хороший настрій обов'язковий!
І не звертайте уваги на невеличкі неприємності, які іноді трапляються. Адже емоції від побаченого не передати словами чи фотографіями, це те, що залишиться з вами і те, що ви будете розповідати друзям.
   Цікавих і легких подорожей!
   З радістю відповім на всі питання :)

Немає коментарів:

Дописати коментар